Waar zijn de rechtvaardige rechters gebleven?

Een paar jaar terug heb ik met heel geboeid in een adem het boek “Satanslied” van Karl Hammer-Hatee over de jacht van de CIA naar Jezus. “Een waar gebeurd verhaal”, waarin de auteur een verslag doet van ene Tom die in de Tweede Wereldoorlog in Londen werkte voor Van’t Sant van de geheime dienst en de opdracht kreeg uit te zoeken waar de Armi Christi gebleven waren, om te voorkomen dat ze in verkeerde handen vielen. Naar verluid raakte hij zo betrokken bij de verhoren van bekende nazi’s die zich schuldig hadden gemaakt aan kunstroof en ook grote interesse hadden getoond voor de triptiek “Aanbidding van het Lam Gods” in Gent van de gebroeders van Eyk en ook pogingen hadden gedaan om het mysterie op te lossen van het verdwenen paneel, dat in april 1934 was gestolen en tot de dag van vandaag nooit is teruggevonden.

Dankzij Facebook vernam ik dat Patrick Vernauw tijdens de Gentse feestdagen stad- en moordspelen organiseerde rondom de thema’s geheime agent in Gent en Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven.

http://rechters.blogspot.com/2011/06/waar-zijn-de-rechtvaardige-rechters.html

http://www.bernauw.com/2011/06/waar-zijn-de-rechtvaardige-rechters.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+BernauwsBlog+%28Bernauws+Blog%29

Patrick heeft zelf ook een boek geschreven over het Lam Gods van de gebroeders van Eyk.
Ik was zeer benieuwd of hij ook dit boek van Karl Hammer-Hatee kende. Dat had hij zeker wel, doch was er bepaald niet over te spreken, vooral omdat Karl nergens aan bronvermelding doet en wie zijn eigen eerder geschreven boek leest, zal merken dat het voor 75% bekend zal voorkomen. Kortom Karl is niet eerlijk en maakt en heeft zich schuldig gemaakt aan plagiaat. Voor een boek dat met zulke claims komt en doet aan een vorm van onder4zoeksjournalistiek is dat ongehoord. Gevraagd naar zijn opinie over de echtheid van deze Tom en zijn verhoren en geensceneerde dood, is zijn conclusie dan ook dat het fictie is en geen faction.

Ik was vervolgens wel nieuwsgierig naar zijn eigen theorie over het Lam Gods. Patrick meent toch wel een sterk verband te zien tussen de Rechtvaardige Rechters en de Tempeliers, die bepaald niet knielen in aanbidding voor het Lam, doch zich focussen op de graal, dat niet zozeer de beker is die het bloed van het Lam opvangt, van een eenjarig schaap overigens, doch de bloedlijn voorstelt. Kortom hun afstamming van de dynastie van Jezus en daarmee dus aangeeft dat deze triptiek een ketters schilderij is. Om dat te begrijpen, moet je vooral iets meer van de geschiedenis van Vlaanderen weten, dat meer dan Engeland of Frankrijk de bakermat is van de Graallegendes en de tijd van de schilder Jan van Eyck, een alchemist en achtergrond van zijn opdrachtgever Jodocus Vyd, lakenhandelaar en burgemeester van Gent.

Curieus feit is dat Patrick zelf in 1990 een ‘dummy’ boek heeft gevonden in de dubbele muur van de Gebroeders van Eyk, op het kruispunt van Koestraat, Vogelmarkt en Korte Dagsteeg, tusen wat toen nog Café Mokka was en een winkel van kinderkleding. Een echt blanco boek dus van de Vlaamse schrijver Valère Depauw, enkele jaren geleden overleden, met de titel “Het geheim van de dubbele muur” met als thema het mysterie van de verdwenen Rechters. Deze dummy oftewel promo is door een meisje van een jaar of achttoen in 1970 korte tijd gebriukt als poëtisch dagboek. Op de laatste pagina van het dummy boek, de binnenkant van de hardcover, stond een code met cijfers 1 tot en met 5 (voor de 5 klinkers) en punten, waar je uiteindelijk zelf de medeklinkers moest invullen. Na enig experimenteren krijg je iets als “Onder Sint Baafs is het kort dag waar koe en vogel samenkomen in de dubbele muur”. Oftewel: onder Sint Baafs (op een stadsplan) bevindt zich de Korte Dagsteeg, die op een kruispunt samenkomt met de Koestraat en de Vogelmarkt, waar zich het Huis van de Gebroeders van Eyck bevond.

Patrick Vernauw hield parallel aan dit stadspel een ander spel rondom de nobelprijswinnaar Materlink, die een affaire had met ene Georgette, de zus van de schrijver Maurice Leblanc. Maurice was de auteur van de detectiveroman Het geheim van Arsène Lupin. Dit nu opnieuw was de favoriete roman van Arseen Goedertier, die onder D.U.A. allerlei dreigbrieven had geschreven om een losgeld van 1 miljoen te krijgen voor de terugkeer van het paneel van de onschatbare Rechtvaardige Rechters en net voor zijn dood na een plotselinge beroerte had verteld dat hij de enige was die wist waar dit paneel verborgen was. Deze Materlink nu, heeft Maurice Leblanc beschuldigd als het brein achter de diefstal van dit paneel.

Eerder op de dag heb ik ook het zeer fraaie stadsmuseum van Gent bezocht. In de ontvangsthal viel mijn oog op een nieuw boek over het Lam Gods van de Amerikaanse kunsthistoricus Noah Charney.
Ik was als eerste natuurlijk benieuwd of hij ook het boek van Karl Hammer-Hatee vermelde als bron. Hij besteed inderdaad twee bladzijden aan hem, doch komt met een veel eenvoudiger en meer de hand liggende oplossing van het mysterie van de ‘verdwenen Rechters’. Als wisselagent-bankier, kunstkenner en koster van de Sint Gertruidiskerk in Wetteren had hij katholieke ‘broeders en zuster’ en tevens een kannunik en bisschop van de kerk in Antwerpen willen helpen om het gelden verlies na de financiële crisis en de naweeën van van 1929 willen compenseren.

In het stadsmuseum bleek een aparte hal ingericht te zijn met een kopie van de triptiek van van Eyck en de diefstal van het paneel van de Rechters en het verloop van het politieonderzoek, de brieven van D.U.A. inclusied de typmachine waarmee die geschreven zijn en speurtochten naar inmiddels achterhaalde theoriën waar dit paneel verborgen kan zijn.

Deze diefstal leeft dus kennelijk nog steeds heel sterk in Gent dat uitgegroeid is tot het Vlaamse Monster van Loch Ness.

Maar of al deze publiciteit voor het Lam Gods leidt tot meer aanbidding, is nog maar de vraag!

Eén reactie

  1. L.S. misschien interessant om mijn publicatie te lezen: Met het oog op de Rechtvaardige Rechters, het verdwenen paneel van het Lam Gods, Jettie H. van den Boom. 2021 2e druk. € 19,50 + verzendk. Groet jettie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.