Over mij

Mijn naam is Bob van Dijk

Op deze website verzamel ik mijn blogs, die gerelateerd zijn aan verschillende onderwerpen, die mij als theoloog interesseren. Ik ben mijn vooropleiding Griek en Latijn ooit begonnen in het illustere Academiegebouw op het Domplein in Utrecht in 1980. Tegelijk begon ik officieus al aan mijn propedeuse. Ik heb mijn studie in het voorjaar van 1983 tijdelijk onderbroken, toen ik een D.T.S. ging doen bij Jeugd met een Opdracht in Heidebeek tussen Epe en Heerde.
Dankzij mijn huwelijk met Marja van de Vliert op 5 juli 1985 kwamen we in Houten wonen en heb ik mijn studie theologie aan de Rijksuniversiteit opnieuw opgepakt, met als hoofdvak missiologie en als groot bijvak godsdienstdidactiek. Mijn doctoraalscriptie ging over het Nederlands Protestantisme in China vanaf Karl Gützlaff. Die heb ik later online geplaatst en bewerkt: https://npic.jimdofree.com/. Voor mijn studie heb ik toen reis naar China gemaakt in 1988 en aansluitend een bezoek gebracht vrienden in Manilla en de Asian Theological Seminary, waar ik met mijn gezin een jaar later – in een jaar tijd – in het voorjaar van 1990 mijn Master of Divinity behaald heb. Terug in Nederland heb ik in augustus 1990 mijn doctoraalstudie afgerond,  na het afronden van mijn bijvak godsdienstdidactiek.

Van 1992-1995 hebben ik en mijn gezin in Oezbekistan gewoond en gewerkt. Ik werkte daar eerst als docent Engels en later als docent Nederlands als tweede taal aan de Universiteit voor Wereldtalen. In 1997 heb ik mijn kerkelijk examen behaald, bij wat nu de PKN heet, doch geen bevoegdheid voor het ambt verkregen. (Mijn profiel kwam niet goed overeen).
Aansluitend heb ik me weten om te scholen tot software trainer en later tot ICT-docent (zie mijn LinkedIn-profiel) en Office 365 specialist.
November 2011 heb ik voor het eerst mijn zus en haar gezin in Israël (aan de grens met Egypte) bezocht. Dat bezoek – inclusief Zion/Jeruzalem – markeert een paradigmawissel in mijn leven, dat heel kort als volgt te typeren is: Besef dat niet de vraag: “wat moeten we met Israël?” het thema was tijdens het eerste concilie in Jeruzalem (Hand.15), maar: “wat moeten we met de heidenen?
Sindsdien heb ik als theoloog heel vaak moet zeggen: “ik dacht, dat ik wat wist”.
Een resultaat van die doorbraak is mijn boek “De Vervangingsleer voorbij, wat nu?
Zie https://voorbijdevervangingsleer.nl/

Een ander gevolg is dat ik inmiddels heel wat keer cursussen heb gegeven voor stichting Shoresh en inmiddels een eigen cursus heb ontwikkeld n.a.v. het gelijknamige boek “Wortels van ons geloof” van Chuck en Karen Cohen, uitgegeven door CGI .
Daarna heb ik ook deze 7-delige cursus ontwikkeld: Voetangels, klemmen, hints en sleutels bij het lezen van het boek Openbaring. 

Voor overige meer academische publicaties, zie https://universiteitutrecht.academia.edu/BobvanDijk

2 reacties

 1. Goedemiddag Bob,

  Wij hebben elkaar een keer ontmoet via Iris en Janny.
  Via haar nieuwsbrief kom ik op deze blog.
  Zou u mij wat informatie willen geven van de cursus:Voetangels, klemmen, hints en sleutels bij het lezen van het boek Openbaring. Ik ben o.a Openbaring aan et bestuderen en vind het erg moeilijk.
  Met vriendelijke groet,
  Hyacinth Bos ( Janny en Iris hebben een tijdje in ons huisje in Putten gewoond)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.