Yoga als christen kan echt niet!


Voor deze toestand van Verlichting, moksja, moeten wel eerste je ogen open gaan. Eenmaal bereikt hoef je ook niet meer te reïncarneren: terug te keren in vleselijk vorm. Je bent dan immers in een staat van oneindig onpersoonlijk bewustzijn. Al het andere is dan een illusie.

Aangezien wij zelf god zijn, kunnen wij evenmin een of ander goddelijke morele wet overtreden. Het enige probleem dat we dan nog kunnen hebben is, dat we het vergeten zijn: ignorant of our true self. Yoga is vervolgens het pad naar deze bewustzijnsverandering: door manipulatie van ons zenuwstelsel (regulatie van bloed- en zuurstof toevoer).

Deze leer van het Hindoeïsme, is in zijn kern terug te leiden tot de leugens van de adder in het paradijs. Yoga is ten diepste een ontkenning van je persoonlijkheid!

De stelling impliceert echter een andere misleidende gedachte: dat yoga gelijk staat aan een aantal onschuldige ademhaling- en ontspanningsoefeningen, de zogenaamde hatha-yoga, die vooral in het Westen populair is geworden (grotendeels door invloed van Maharishi Yogi en zijn promotie van TM als een wetenschappelijk verantwoorde succesvolle methode).

Laat het duidelijk zijn dat voor elke hindu yoga, niet los kan staan van zijn godsdienst. De gedachte dat yoga wel zou kunnen, wordt vooral ingegeven door het ogenschijnlijk onschuldige van zulke ontspanningsoefeningen en de baat die je erbij kunt hebben.

Mensen die dat beweren, getuigen van geestelijke armoede en gebrek aan inzicht. Vraag het maar aan christenen in het hindoeïstische India of aan ex-hindoes.

 1. geven zij aan geen benul te hebben van de oorsprong en het doel van yoga
 2. geven zij blijk geen kennis te hebben van eigen geestelijke bronnen.
 3. slachtoffer te zijn van grieks, westers en dualistisch denken.

Daarbij is er ook gebrek aan kennis in kerk en gemeentes wat het betekent dat wij ons lichaam moeten stellen tot een levend, heilig en Gode welgevallig offer noch dat ons lichaam een tempel is van de Ruach haKodesh. Want natuurlijk is het belangrijk dat wij stil worden voor God en tot onze ziel spreken om zich te vermannen en te luisteren naar zijn Woord, dat overpeinzen bij dag en bij nacht, dat wij bidden zonder ophouden, met hem wandelen en fysiek leven in Zijn tegenwoordigheid, onze levenswandel in overeenstemming brengen met Zijn wil, hart en wijsheid en zelfs al onze bedenksels en redeneringen als krijgsgevangenen brengen onder de gehoorzaamheid aan Christus. 2 Kor 10,5

Waarbij wij ons evenmin zorgen hoeven te maken over de dag van morgen.

Dus ja, het vraagt wel enige inspanning en resolve om onze verbondsrelatie in Christus te onderhouden.

Daar hebben wij beslist geen yoga voor nodig, doch daarbij kan het wel helpen om in touch te zijn met onze eigen lichaam, daarin te lijfelijk te wonen als in een heilige tempel, te beseffen, dat overal waar wij zitten, gaan of staan ons hart blijft kloppen en Zijn Ruach onze ademshaling in gang houdt. Dat de Eeuwige (en dus ook de hemel) zelfs dichterbij is dan ons hart.

Vervolgens dienen wij te beseffen, dat wij niet in een neutrale wereld leven en er allerlei druk op ons wordt uitgeoefend, waarbij wij gemakkelijk laten opjagen, gek maken en in de stress raken door onze eigen dikwijls vruchteloze inspanningen.

Mede daarom schreef Paulus over het belang van het aandoen van de geestelijke wapenrusting, waarbij behalve de voeten van bereidheid, het aangorden van onze heupen, bescherming van ons hart het aankomt op het leren hanteren van het zwaard (ons spreken) en bovenal op de bescherming van ons denken! Hebben wij kortom de helm van ons heil op ons hoofd?

Wandelen wij op de Weg van Zijn Thora en gehoorzamen wij die ook, zodat Hij ons kan zegenen met de werken die Hij voor ons heeft voorbereid?
Zodat ons denken enerzijds beschermd wordt en anderzijds geleid wordt, zodat wat wij ook maar denken en meemaken, niet toevallig is en van boven tot ons komt.

Dit geheim van het leven in Christus en Zijn koninkrijk, is waar de meeste hindoes alleen maar van kunnen dromen en de alle yogi’s ten diepste naar op zoek zijn, zonder dat zelf te beseffen. Laten wij daarom bidden dat de God van onze Here Jezus Christus, de Vader van de Sjechina (Zijn heerlijkheid), hen geve de Geest van wijsheid en van openbaring om Jesjoea recht te kennen (zoals Hij is): verlichte ogen van hun harten! En die een vrede geeft, die ons verstand te boven gaat en ook nog eens Heer is van de Sabbat en ons wil meenemen naar de 8e dag voorbij deze aion.

Dit geldt mutatis mutandis ook voor degenen die hun heil zoeken in mindfullness, dat weer een variatie is van zen-boeddhisme.
Nieuwe stelling: Hoe kan de Indiase cultuur van yoga leiden tot een wereld van gezonheid, als zij zelf geen winnende atleten kan voortbrengen?
Anders gezegd: hoe komt het dat hindoes zo’n lage kijk op het lichaam en dus fitness hebben?

Zie ook http://www.stichting-sense.nl/page20.php

http://www.vishalmangalwadi.com/vkmWebSite/files/yoga.pdf of

http://www.scribd.com/doc/41130784/Yoga-Christian-perspective-Vishal-Mangalwadi

Eén reactie

 1. hoi hoi
  met verbeistering heb ik dit stuk gelezen geennn yoga als je cristen ben nou vind het niet juist
  met deze stelling ik doe aan joga en ben vele religie aan het bestuderen en van elk relegie
  neem ik iets mee waar ik iets mee kan enne ik geloof in vader hemel en moeder aarden
  kortom geloof ik van elk geloof een beetje en voel me prima een gelukkige wereld vrouw
  groetjes en
  veeel liefs van mij istjar-sophia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.