Hope II for Europe –Wie hoop biedt, leidt!


Afgelopen week was ik van 9 tot en met 13 mei in Budapest in Hongarije, dat nu de voorzitter is van de Europese Unie en omdat 9 mei de Dag van Europa is. Volgens Jeff Fountain is dat een van de best bewaarde geheimen, nl. de uitgesproken christelijke fundering van de oprichting van de eerste voorloper van de Europese Unie, de EGKS, door Robert Schuman. Zijn biografie en verklaring kun je lezen in het boekje dat Jeff heeft geschreven met de titel “Deeply rooted”. Zie ook http://europa.eu/abc/symbols/9-may/decl_en.htm
De eerste twee dagen stonden in het teken van allerlei lezingen in het Budapest Congres World center. De andere twee á drie dagen stonden in het teken van netwerken binnen de verschillende tracks in diverse hotels. Ik had mezelf opgegeven voor de track Evangelism in a new age onder leiding van Steve Hollinghurst, die zelf werkzaam is bij de Church Army in Sheffield van de Anglicaanse Kerk.
Ik heb nog nooit zoveel inspirerende denkers en sprekers achter elkaar gehoord:
Vishal Mangalwadi – die ik al eens eerder had meegemaakt bij L’Abri in Eck en Wiel sprak over zijn nieuwe boek “The Book that formed your Life”. Zolang Amerikanen blijven uitzien naar de Opname, zullen zij niet eens de moeite nemen om zoals Robert Schuman te praten over een christelijke geïnspireerde beschaving of samenleving. Vishal riep op tot een intellectuele revolutie, waarbij studenten mede dankzij internet en iPads, professoren direct kunnen bevragen op hun vooronderstellingen. Zie ook de blog van Gea Gort: Gea Gort’s blog En ook Revelation movement
Sander Luitwieler (van de ChristenUnie) sprak over de gedeelde waarden als basis voor een gedeelde gemeenschappelijkheid in Europa. Waarden die niet los te denken zijn van het chr. geloof. Zie ook focus_op_gemeenschappelijke_belangen_geeft_eu_toekomst_1_562051 en http://opunie.nl/opinie/liefde-als-drijfveer-voor-europa/
Ik was vanzelf verrast door aan mijn tafel kennis te maken met Shirinai Dossova, een Russisch sprekende dame en ex-molsim uit Oezbekistan. Ik zou haar later op het podium nog vurig horen praten over het belang van evangelisatie en het spreken met moslims over Jezus in de Koran!
In de congresbundel stond ook nog een artikel over haar, hoe zij tijdens de coup tegen Jeltsin, Bijbels had uitgedeeld aan soldaten die het Kremlin met hun tanks hadden belegerd.
Waar ik ook erg naar uitkeek was meer te weten van Michael Schluter en zijn paradigma van de R-factor: gevolgen van beleid bekijken vanuit een relationeel uitgangspunt. Vanuit de Bijbelse grondmotief – in den beginne was er de Relatie binnen de Drie-eenheid – kwam hij met allerlei praktische en vergaande hervormingsvoorstellen.
7 problemen voor Europa: 1. Multiculturalisme is dood; laat een gevaarlijke gap 2. Politieke non-engagement 3.Schuldniveau’s 4. Gebrek aan verantwoording van leiders, 5. Hoge overhead 6. Laag geboortecijfer 5. Afwijzen van verantwoordelijkheid.
Oplossing: Relationele denken om goed te zijn. Nieuwe Europees Handvest voor relationele waarden. Schluter noemt 7 concrete manieren

Wij beschouwen onszelf als groot en ontwikkeld, maar we zijn slecht. “Europa is relationeel arm”
We zouden een opleving in Europa hebben, als alle christenen hun familieleden zouden vergeven.
Transformatie via relationisme. Wat als onderwijs is niet over zelfontwikkeling, maar over te dragen naar de andere?
Zie verder vooral Relationships Global ; Relationship Foundation en Jubilee Centre

Os Guiness besprak 7 redenen waarom gewetensvrijheid wordt bedreigd in Europe en waarom dat belangrijk is. http://www.youtube.com/watch?v=A3-qimjJC3E
‘We’re in a third mission time in the west. First conversion was Rome. 2nd conversion barbarian kingdoms. Now we need a Christian renaissance. We are in an Augustinian moment of transition: we are in, but not of the world’. “The darkest hour is before dawn”. “Out of the passion of wrestling of Luther with God, came the Reformation, not by a vision or mission statement”.
‘Christianity’s dynamic: both of, and not of world. But we are weak, because became captive of world we created.’ “Christendom’s worst evil is when it has lost its self-criticism”. “Justice is not just for us”. “Civility is neither about niceness nor an interfaith dialogue; it’s a classical virtue and duty”. “The right to believe anything does not mean that everything one believes is right”. “Not everybody is worthy of freedom. One has to be educated for liberty”.
Victor Hashew uit Libanon vertelde waarom hij gelooft dat we leven in de meest vruchtbare fase van betrokkenheid met de islamitische wereld ooit. In de afgelopen 20 jaar zijn meer Arabische moslims volgelingen geworden van Isa dan de gehele vorige 1400 jaar. Meer moslims hebben visioenen gezien en dromen van Isa dan ooit tevoren, zowel in de Arabische wereld en Europa. Meer moslims hebben toegang tot de Bijbel en de christelijke websites dan ooit tevoren. Meer moslimschrijvers zijn uitgesproken over hun kritiek op de islam dan ooit tevoren. Meer moslims hebben ernstige vragen over de eeuwig perspectief van het leven dan ooit tevoren. Dit is een tijd voor volgelingen van Jezus om te groeien in het begrijpen van de moslims, zegt Victor, om hen te helpen aan te passen aan hun nieuwe omgeving, en om onze huizen te openen en acceptatie aanbieden in plaats van afwijzing. Twee citaten:
‘I’ve watched your station for 2 years,” an imam said. “We’re 26 people in this room, we all want to convert.” “The Koran, is now verse by verse subdued by textual criticism, this is unheard of’
Er was ook voordracht over gehandicapten door Bernd Wittchow- over de muur van onbegrip die zij dikwijls ervaren en een over het belang van kinderen door Dave Roberts
Dr. Colin Harbinson van StoneWorks sprak over de deur die de Kunsten bieden, zoals in de opvoering van Händel’s Messiah in China en over het belang dat de plaats van kunst en verbeelding wordt hersteld. “There is often a broken relationship between spiritual leadership and arts”. “The power of arts is to transcend that of politics, and it (entertainment shapes our culture more and more).” http://www.colinharbinson.com
‘ Schrift doet voor 80/90% beroep op onze verbeelding (arts); slecht een klein deel is didactische. In de Kerk is het omgekeerd in communicatie.’

Philip Jenkins sprak over Gods Continent (over yesterday’s legacy, tomorrow’s prospects and today’s realities) over de gevolgen van de huidige demografie voor de religieuze verhoudingen en het belang van immigranten met name uit Afrika. In Hongarije is medium leeftijd nu 40, in Oeganda 14. In veel Europese landen wordt het 50.
Iran familie hadden 9 kinderen, nu 1.6. Ook Europese moslim demografische wijzigen. In Afrika niet; moeten we voorbereiden Afrikaanse christendom?
Jenkins: “look around you, in Europe the Christian legacy Is evident everywhere, but often only if you try to find out”. ‘Widespread secularization will further Influence politics and law’.
‘Religion is fine if expressed privately, and nobody speaks out on anything that causes offence’ Not a good idea.” Ik hoop beslist nog zijn boek “Lost History of Christianity” op de kop te tikken, evenals “Next christendom”. Zie hier beelden van zijn lezing in Nijmegen op 3 mei jl.: http://www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/activiteiten/informatie-2011/lezingen/lezing-philip/
Zie ook een verslag van zijn lezing in Nederland tijdens Hope voor Nederland
De missioloog Thomas Schirrmacher sprak over het een belangrijke uitslag van een poll onder allochtonen in Duitsland: According to a poll 91 % of German Muslims like to be invited by a German family
Thomas noemde een artikel in Der Spiegel over Evangelikalen en Moslims, dat ik in onze bibliotheek of op internet hoop terug te vinden, waar de hoop wordt uitgesproken dat de invloed van de Evangelikalen die van de moslims mag overtreffen. Zie: http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-68316840.html en http://www.thomasschirrmacher.info/archives/1413
Muslims like to talk about God and family. Christians like that also, so there is always something to talk about!
Nieuw voor mij was een Indische ceo Prabhu Guptara uit Zürich, die echt uit mijn hart sprak. Hij sprak over het belang van Jezus als de Waarheid en idem over de Schrift, en niet ook nog eens én … Ik was vooral verrast door een zakelijk Indiaas tijdschrift geschreven door Indiase christenen doch zonder dat dat direct opvalt, waarvan hij vertelde:
Er is veel over hem te vinden op internet: http://guptara.net/prabhu_new/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=18
http://www.prabhuguptara.blogspot.com/
http://www.ttf.org/index/about/guptara/
Nieuw voor mij was ook Michael Ramsden, de Europese directeur van Ravi Zacharias International Ministries, die de uitdaging aanging met John Gray, die het humanisme de nieuwe religie had genoemd. “ Ramsden onderstreepte vooral het belang van authenticiteit: ons gedrag is mogelijk nog belangrijker dan onze boodschap. Citaten: “Morality is not just a matter of convenience or self-preservation”. “Have we domesticated our Christianity for the interests of ourselves?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.