Soedanese vluchtelingen in de Negev


Ik heb een jongere zus, die getrouwd is met een Jemenitische Jood, die ze ooit heeft leren kennen na een studentenuitwisseling met universiteit van Haifa. Ze heeft net als ik nu 5 kinderen en woont nu enige jaren in een moshav (Nitzanei Sinai), dichtbij de grens met Egypte vlakbij het oude Kadesh Barnea.
Ik heb alleen een keer haar oudste dochter hier in Nederland gezien. En de kans wij naar haar toe kunnen gaan gaat niet zomaar van vandaag op morgen.
Doch wat schetste mijn verbazing (na een telefoontje van een tante op augustus 2007): niemand minder dan mijn zus is op het journaal (in een interview met Conny Mus, i.v.m. Soedanese asielzoekers die niet alleen Soedan, maar ook Egypte zijn ontvlucht naar Israël, hetgeen daar tot de nodige commotie geleid heeft, niet alleen in haar ‘dorp’, maar ook op de Nationale TV en nu zelfs in Nederland en daarbuiten: https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2007/08/23/heading-for-the-promised-land
Nu wist ik dat ze bezig waren met bouwen van een soort gasthuizen voor joodse weeskinderen, maar nu had haar man van God een droom gekregen, waarin duidelijk werd dat hij voorbereid moest zijn op de komst van vluchtelingen.
Toch wel apart zo ineens je zus bij het journaal te zien!
Later is er zelfs een documentaire over hen gemaakt, die bovendien een prijs heeft gewonnen: Desert Ark – Winner “Best Documentary” 168 Film Festival – Los Angles.
PS: In november 2011 heb ik hen voor het eerst kunnen opzoeken. Ik heb toen een hele week nodig gehad om op verhaal te komen en alle details een plek te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.