New Wine


 Van 21 tot 27 juli 2007 hebben wij deze zomer als gezin voor het eerst deelgenomen aan de zomerconferentie van New Wine(www.new-wine.nl) en wel op het evenemententerrein te Biddinghuizen, bij Walibi. Vanwege de vele bekenden, waarvan velen uit Houten voelde het ook wel gelijk als thuis. We hadden daarnaast ook al vaker op dit terrein gekampeerd, doch dan met Pinksteren tijdens Opwekking conferenties. Voor New Wine als organisatie was dit de eerste keer. Daarvoor werd de conferentie 3x eerder gehouden doch in Vierhouten. Dat dit een goede keuze was, bleek niet alleen vanwege het grotere aantal deelnemers, doch ook vooral vanwege het weer, dat op zijn zacht gezegd niet bepaald meeviel, wat heeft het enorm veel geregend zeg die week. Doch bij thuiskomst bleek dat de laatste avond toen de spreker niet eens meer te verstaan was, het noodweer vooral in Nunspeet en Vierhouten had huisgehouden. Volgens mij schoonzus die ook met haar gezin aanwezig was en naast onze tent en stond, zouden ze deze conferentie toch echt in een andere week moeten houden. Vorige jaren was het ook meestal regenachtig in deze week of zoals vorig jaar extreem warm. Door het noodweer in Engeland, met name in Oxford waren zelfs enkele sprekers verhinderd te komen omdat hun huis was onderstroomt met water.
Doch ondanks het weer ben ik erg onder de indruk gekomen van de atmosfeer en vooral de sprekers en de diverse seminars. Het thema was “Vrede met God”. Dick Westerkamp deed de aftrap met een toespraak waarvan me vooral nog is bijgebleven de noodzaak van wat hij noemt een tweede bekering. Dat is uit mijn hart gegrepen. In onze eerste bekering keren we ons naar God toe en vragen wij Hem koning te zijn in ons leven. Doch God zelf helpt ons dan vervolgens juist weer om naar onze naste en de wereld te kijken vanuit zijn perspectief en bewogenheid.
Willem Smouter had een goede boodschap over genade. Over de fundering van die genade, doch ook over het leven uit genade. Later die week zou ik hem nog een keer horen en spreken n.a.v. van Efeze 2:11 vv. Willem is een echte theoloog en heeft nogal een aparte stelling ingenomen met zijn boekje Herstelwerk – De Geest werkt van schepping tot voleinding: “onze God bedoelde bij de schepping, wat Hij herstelde in Jezus, en zal voltooien bij de wederkomst, dat wil Gods Geest in ons werken en versterken”. “God wil krachten van het paradijs herstellen. “ Zie voor een aardige recensie: http://www.vergadering.nu/boeksmouterherstelwerk.htm
De hoofdspreker was Kjell Axel Johanson, de leider van New Wine in Zweden. Een heel sympathieke man die de liefde van God heel aanschouwelijk wist te maken door te laten zien wat het betekent dat Jezus onze zonde en straf op zich nam en een leven schenkt uit genade, waarbij voor God niets onmogelijk is. Het zinnetje “God is able” heeft een bijzondere nieuwe betekenis voor mij gekregen. Zo hoop ik over de pijn over een aantal teleurstellingen heen te komen in de verwachting dat God nieuwe deuren opent en verder gaat met het werk dat Hij in mij als een nieuwe schepping begonnen is . “The Holy Spirit is the most powerful change agent off the World”.
Ik hem een seminar bijgewoond van Gert Jan Brienen over “Je eigen weg met God vinden”. Om vooral niet je eigenheid te verliezen en te leven in de vrede van God. Hij gaf een overzicht van zo’n 9 soorten van spiritualiteit: scheppingsliefhebbers; zintuigliefhebbers; liefhebbers van traditie; asceten; activisten; zorgers voor anderen; enthousiastelingen; contemplatieven en intellectuelen. Na elke toelichting konden mensen gaan staan als zij zich daarin herkenden. Dat gebeurde bij mij pas bij de laatste, die ging over intellectuelen. Verrassend was ook dat mijn vrouw zich meer in die van de asceet herkende, dan die van helper. En tiende die er zeker bij zou moeten horen volgens mij, is die van gespreks- en kringleiders. Daar zou ik me dan zeker ook toe rekenen.
Dinsdagochtend heb ik een bijzonder seminar bijgewoond van Peter Kos over “Aanbidding volgens Micha” n.a.v. de Micha-campagne en de tekst uit 6:8 over getrouwheid lief te hebben, recht te doen en ootmoedig te wandelen voor zijn aangezicht. Een thema waar ik voorlopig nog niet mee klaar ben.
Een ander seminar dat een bijzonder indruk op mij heeft gemaakt, was dat van Jeanette Westerkamp over het luisteren naar Gods stem aan de hand van Gods woorden en we aan het eind geoefend hebben in het bidden voor onze onbekende buurman/vrouw met de vraag aan God of Hij een woord van bemoediging voor die persoon heeft. Hij lijkt zoveel makkelijker dan wij altijd denken, als we ons maar naar Hem willen uitstrekken en op Hem vertouwen door heel ons gedachteleven aan Hem toe te vertrouwen.
’s Avonds had Arnold van Heusden een soort causerie over vertrouwen in de eenheid van de Kerk en het helen van wonden die mensen in de kerk hebben opgelopen. Als ‘Bijbeltekst’ had hij en citaat van Godfried Bomans: “vriendschap ontstaat meestal over de brug van een bekentenis”. In de kerk gaat het vooral ook om de kwaliteit van relaties!
Woensdag hadden we vrij en gelukkig wat beter weer. Terwijl het gezin naar Dolfinarium ging, ben ik Harderwijk zelf in gegaan en heb ik o.a. op een terrasje genoten van het optreden van heuse gilde van stadsomroepers, die daar speciaal waren ter gelegenheid van het opnieuw toetreden van Harderwijk tot de Hanzesteden en streden om de prijs van de beste omroeper in kledij en met een ratel riepen zij “Boeren, burgers en buitenlui … hoooooooortt …. Bla bla … en zeg het voort!” Geweldig!
Het meest bijzonder vond ik toch wel het seminar van Jan-Maarten Goedhart over het streven naar de gaven van de Geest: hoe doe je dat?
De manier waarop hij dat bracht, bracht het wel heel nabij en eigenlijk zo gewoon en haast ‘natuurlijk’. Wel is het zo dat je er niet mee bent om te zeggen daar staat een fiets, leer er maar op te fietsen! Je hebt in het begin altijd hulp nodig van iemand om je daar bij te helpen en vervolgens te ontdekken dat het haast vanzelf gaat. Leren spreken in tongen is als het voor de eerst spreken voor een groep”. “We kunnen eigenlijk niet genoeg van God verwachten”. Na afloop hebben we in groepjes gebeden en vooral gevraagd naar gaven zoals die van genezing, van woorden van kennis en wijsheid en van profetie. “Alle gaven worden ontvangen in geloof en behouden in gehoorzaamheid”. If you want to walk on water, you have to step out of the boat!
Een andere opvallende spreekster was Lin Button die vooral sprak over innerlijke genezing, genezing van schaamte, herstel van Godsbeeld en onze nieuwe identiteit in Christus, dat ze afsloot met een verhaaltje van de Mearlanders van Max Lucado, die met die stippen. “The more we accept ourselves, the less we think about ourselves!”
Vrijdagochtend was een feestelijk slotbijeenkomst, waarna we gelukkig met droog weer konden inpakken en een ieder voldaan en gezegend naar huis konden gaan. Volgend jaar zullen we ons mogelijk gaan opgeven als medewerkers in de hoop meer vriendschappen te sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.